fbpx

АНИМА – приложение за спокойствие

By September 12, 2019За Анима

Какво наложи създаването на мобилно приложение за психично здраве?

Стресът, който е наш постоянен спътник в забързаното ни ежедневие. Огромно количество информация ни облъчва отвсякъде – ежедневно и ежеминутно. Мобилният ни телефон най-често е основният източник за това – той е почти постоянно в ръцете ни, той е будилникът ни, мейлът ни, профилът ни в социални мрежи, връзката ни със света. Той е основна предпоставка за тревожност и много малко хора си дават сметка за това. Така се зароди идеята да превърнем в съюзник устройството, което всъщност е източник на най- голям стрес и вмешателство в личното ни пространство. Затова създадохме АНИМА – приложението за спокойствие, справяне и мотивация, което да е в телефона ни, да е удобно и полезно за всеки в точния момент.

През телефона АНИМА достига до широк кръг от хора, които имат нужда от помощ да се справят с определени състояния. Приложението им дава възможност да си помогнат сами чрез упражненията в него. То е една безопасна възможност за всички, които се чувстват неудобно да признаят или да потърсят помощ, за да се справавят с емоции, стрес, демотивация или психосоматични разтройства.

Възможно ли е човек сам да се справи с депресия, натрапливи мисли, панически атаки, тревожност? Кога трябва да се потърси професионална помощ?

Винаги е добре да се търси професионална помощ, когато нямаме компетенцията да се справим сами, особено когато това касае здравето ни.

Упражненията в АНИМА могат да бъдат идеално допълнение към терапия, но не и неин заместител, когато таква е необходима. Те не заместват специализираната психологична, психиатрична или медицинска помощ. Това са техники за самопомощ, които помагат за превенцията на подобни състояния и са добър съюзник в справянето и лечението.

Когато пациентите, потърсили професионална помощ, започват медикаментозно лечение, те са изправени пред едно предизвикателство – колебание в състоянието, което се наблюдава особено в първите седмици на прием на антидепресанти. В този период се наблюдават и неприятните странични ефекти – обикновено през първата седмица се случва пациентите да са неспокойни, тревожни и симптомите да се засилват. АНИМА може да е помощник включително и в този период на лечение.

Упражненията в АНИМА са подходящи за абсолютно всеки от нас и не изискват предварителна подготовка. Те повлияват доброто настроение, помагат за пълноценна почивка, по-лесното заспиване, справяне със стрес и тревожност, подпомагат мотивацията и самочувствието на личността и могат значително да увеличат резултатите в работата и спорта.

Може ли приложението да е алтернатива на терапията?

Когато такава е необходима – не. Но приложението може да подпомага и да допълва всяка терапия и лечение.

Установено е, че стресът се отразява много зле на сърцето, на кръвното налягане и цялостно отслабва имунитета. Упражненията в АНИМА са релаксиращи техники, които целят в едно спокойно състояние, докато се отпуска и си почива човек, да помогне на тялото и ума си да функционират по- добре.

Много изследвания доказват, че подобни техники подпомагат организма да произвежда по-високи нива на серотонин и на хормона на растежа, които възстановяват клетките и тъканите. Работата на сърцето се подобрява, имунитетът се усилва и се случва цялостно оздравяване на организма. В спокойно състояние на ума и тялото се активират гените, които подпомагат борбата с възпаленията, те убиват болните клетки и предпазват тялото от болести. Релаксиращите техники, помагат също при артритни болки, по-лесно справяне с болката, подобряват се хормоналният баланс и кръвното налягане.

Може ли приложението да стимулира повече хора да обърнат внимание на психичното си здраве, защото е по-лесно достъпно и анонимно?

Надявам се да е така! Приложението е създадено, за да е в помощ на всеки един от нас! Както за хората, които искат да се справят със стреса и да подобрят резултатите си в работното или спортното си ежедневие, така и за онези, които са избрали психотерапия или са на медикаментозно лечение.

Всеки от нас има период на притеснение и неспокойствие за нещо. Затова и всеки ще намери нещо за себе си – има сесии за справяне със загуба на близък човек, за отказване от тютюнопушене, за справяне с болка, ревност, разочарование.

Има специална категория за по-лесно отпускане и по-добър сън.

Специалната категория взаимоотношение пък е за хората, които искат да имат по-добри взаимоотношения с хората и света около себе си.

АНИМА помага да владеем емоциите си, да си почиваме и да се справяме.

Как е решен въпросът със сигурността в приложението?

За да използват приложението, потребителите трябва да се регистрират. Те могат да го направят с фейсбук профила си или с елелктронна поща. Тяхното потребителско име във фейсбук или тяхната електронна поща са единствените данни, които се изискват от тях. Приложението не събира никакви чувствителни лични данни, като преди регистрация всеки потребител се запознава и съгласява с поликитите и условията за поверителност в приложението.

Смартфон терапията ли е бъдещето на психологичната помощ?

Когато е необходима психологична помощ, мобилно приложение за самопомощ, каквото е АНИМА, не може да бъде заместител, но може да подпомага подобна терапия.

АНИМА не е лекарство. Също не бива да се твърди, че АНИМА е за болни хора. Упражненията са в помощ на всички, които изпитват моменти на дискомфорт, загуба, негативни чувства, проблеми със съня. За да имаш тези казуси не е задължително да си болен и в същото време всеки един от нас в някакъв етап от живота си се сблъсква с подобни ситуации.

С какви проблеми идват най-често хората при Вас?

През периода на моята петнадесетгодишна клинична практика случаите, с които съм работила, са най-различни. Преобладават тревожните разстройства, хората с депресивна симптоматика, соматоформните разстройства, паническото разстройство, хранителни разстройства и много други.

Депресията е във възход по цял свят. Световната здравна организация говори за невидима епидемия, която е сред водещите причини за смъртност. На какво се дължи тази криза?

Дължи се на повишените нива на стрес. Стресът винаги е първоизточникът за всички болести. Инвестицията в психично здраве има много дълбок икономически смисъл. В световен мащаб проблемът наистина е голям, защото депресията е една от основните причини за влошено здравословно състояние и инвалидизация. Страхът от стигмата, неспособността на хората да осъзнаят, че страдат от депресия, липса на информация или средства са сред причините, които ги спират да потърсят професионална помощ.

Допринасят ли технологиите за нарастване на душевните разстройства? По-емоционално уязвими ли сме днес, в дигиталната ера?

Със сигурност, наред с предимствата, технологиите допринасят за повишаване тревожността и стреса в ежедневието ни – неограничен достъп до информация, служебни мейли, телефонни разговори, новинарски емиции и т.н. Това е и една от основните причини да създадем АНИМА – от основен източник на стрес, да превърнем мобилния телефон в помощник за справяне със стреса. Радвам се, че успяхме.

Всички наши проблеми ли се коренят в детството ни?

Личността се оформя от три важни фактора. Това е теорията за био-психо-социалния модел, а именно-генетична предопределеност, личностна предиспозиция и среда, така че средата оказва своето влияние за оформянето на личността ни, но не е определяща само тя. Огромна роля имат етикетите на поведение, които са пред детето, докато то израства. Но не е добре да се вторачваме в грешките на хората преди, а да се справим по начини, които можем сега.

Може ли човек да се репрограмира да бъде щастлив?

Разбира се, всичко е въпрос на нагласа, всеки избира сам позицията в живота си. Всеки избира дали чашата за него е наполовина пълна или наполовина празна и точно нагласата е тази, която ни помага да разберем дали сме жертва или победители.

Всеки може да намери драматични ситуации, в които да се фиксира и да забрави да живее в настоящето, както и да намери проекции в съзнанието си, за които да страда и които е възможно никога да не се случат.

Какво най-често крием от себе си? Какво ни е най-трудно да признаем пред себе си или да приемем в себе си?

Трудно ни е да си признаем, когато отлагаме или сме мързеливи. Винаги рационализираме и се оправдаваме за неща, от които единствено ние имаме интерес.

Често не си признаваме, че ако трябва да направим нещо за нас самите, винаги ни минава през ум, че можем да го отложим.

Не отделяме време, за да си починем истински. Хората свързват почивката с гледане на филм или с четене на книга, но в тези активности мозъкът работи, той не си почива. Дори когато ние спим, мозъкът произвежда сънища.

Единственият начин, с който мозъка си почива, са релаксиращи техники, подобни на упражненията в АНИМА. Те са ефективен начин мозъкът да се изключи за всички дразнители, да си отпочине и да се презареди.

Бихте ли споделили 3 ефективни техники за справяне с негативни чувства?

Техники за справяне с негативни чувства има много. Например – да приемаме хората и ситуациите такива, каквито са, да нямаме очаквания и претенции към другите да постъпват по нашия начин.

Да се опитаме да живеем в настоящето, защото непрекъснатото връщане към негативни минали ситуации действа пагубно на доброто настроение и самочувствието.

Също така въздействие върху нас оказва и проектирането на негативни бъдещи събития. Когато човек се научи да бъде с мислите си в настоящия момент, той е в пълен комфорт със себе си. Дори при настъпването на кризисна ситуация, той има време само да действа, а не да страда!

Как можем да подобрим способностите ни за справяне с конфликтни ситуации? Как да установим здравословни граници?

Да уважаваме личността на другия, без да даваме оценки.

И най-важното – да живеем в настоящето! ТУК И СЕГА.

Leave a Reply