fbpx

Как ни помагат упражненията за ума в АНИМА?

  От хилядолетия насам хората практикуват различни техники или упражнения за ума, които са доказали своето положително влияние върху психиката, физическото и емоционалното здраве на човека – майндфулнес, медитация, прогресивна мускулна релаксация, тай чи и други форми на физически упражнения. А как тези упражнения влияят на нашето тяло от на

учна гледна точка? 

 

Науката твърди, че упражненията на ума за спокойствие са точно това, което ни е необходимо, за да възстановим изчерпаните си сили на мозъка и тялото ни. Проучванията показват, че успокояването на ума има силно въздействие върху нашето тяло. Сканирания на мозъка на човек, който е в състояние на медитация, показват активиране на онези региони на ума, които са директно свързани с намаляването на тревожност, депресия, както и повишаване търпимостта на болка. 

 

 

Медицина вече официално призна огромните ползи от упражненията за ума. Лечебните ползи вече са утвърдени в научната литература чрез проучвания.  Изследователи от Харвард, работещи в Масачузетската болница са установили, че медитацията буквално възстановява сивото вещество на мозъка само за осем седмици. Това е първото в Света изследване, което се документира със съвременни доказателства, че медитацията произвежда положителни промени при сивото вещество на мозъка. 

От институтът Бенсън Хенри и израелският изследователски медицински център BIDMC, са провели първото проучване, при което използването на медитация и релаксация при пациенти със синдром на раздразнените черва и възпалително заболяване на червата, включително с геномни ефекти, са получили значително подобрение в здравословното състояние.

 

 Института Heart Math, излезе с доказателство, че когато хората се чувстват наистина добре, и са пълни с положителни емоции като любов, благодарност и признателност, сърцето им бие с различна честота, която се кодира в електромагнитното поле на тялото, което от своя страна има положителен ефект за цялостното здравно състояние. 

 

В основата на всички наши мисли, емоции и поведение е комуникацията между невроните в мозъка ни. Електрическите сигнали, които невроните изпращат към друга група неврони, за да комуникират помежду си, се наричат мозъчни вълни. Мозъчните ни вълни се променят според това, което правим и чувстваме. Когато практикуваме упражненията в АНИМА, умът ни произвежда Алфа вълни. Мислите са спокойни, намираме се в настоящият момент – “тук и сега”, и съзнанието си почива. Това състояние е изключително важно за ума, тъй като подпомага паметта, креативността, подобрява настроението и позитивно повлиява тревожни разстройства и негативните влияния на стреса. 

Ако сме постоянни в практикуването на упражненията за спокойствие, отделяйки дори само няколко минути на ден, за да ги изпълняваме, можем да забележим трайни подобрения и да се насладим на ползите, дълбокото дишане, известно още като коремно или диафрагмално дишане, е част от упражненията в АНИМА, то  позволява повече кислород да навлезе в тялото ни, като впоследствие подобрява благосъстоянието ни. Редовното практикуване на дълбоко дишане подобрява настроението, облекчава напрежението в мускулите и подобрява качеството на съня. 

Когато осъзнато тренираме ума си да бъде спокоен, ние ефективно подобряваме както психическото, така и физическото си състояние. С постоянство и ежедневна практика се забелязва, че резултатите винаги си струват отделеното време.

 

Leave a Reply