fbpx

Внимание безсъние!

Често в забързаното ежендневие се чувстваме изморени и ни липсва енергия за работа, по някога това се дължи н липсата на достатъчно сън, тялото не си е отпочинало достатъчно и е нямало необходимото му време да се презареди.

Жизнено важен е сънят, той е съществена характеристика на емоционалния свят, която е
свързана с пластичността на мозъка и способността на мозъка да се развива и адаптира.

 

 

Нормалните модели на сън спомагат за хормоналния баланс, регенерацията на тъкани, стабилността на настроението и когнитивната функция. Нарушаването на функцията на съня води до автономна дерегулация, промени в метаболизма на кортизола и смущения във функцията на имунната система. Идентифицирането на механизмите, лежащи в основата на нарушението на циркадния ритъм или възбуждащото сигнализиране е съществено за подбора на подходяща намеса за подобряване на общото здравословно състояние.

Доказано е, че безсънието се свързва с по-къси теломери, особено при хората над седемдесет години. Сънят защитава теломерите, забавя процесите на стареене на клетките, регулира апетита, и дори облекчава болката от някои особено стресиращи спомени. Пълноценните навици на сън оказват особено положително влияние върху емоционалното, когнитивното и физическо здраве.

Нарушената регулация на съня е главен рисков фактор за множество физически и невропсихиатрични разстройства включително затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, деменция, афективни разстройства и разстройства на настроението. Съществуват няколко подлежащи на промяна фактора, които могат да подобрят съня. Избягването на алкохол и кофеинови напитки, късно вечер може да подобри качеството и продължителността на съня. Храненето с храни с нисък гликемичен индекс, с фокус върху зеленчуци и протеините и увеличената физическа активност, могат да помогнат да се поддържа будността и да се подобри качеството на сън през нощта.

За психическо и физическо здраве, си набавете достатъчно сън, вземете необходимите ви витамини, важен фактор е и физическата умора, за целта извършвайте редовни физически упражнения. По-лесно е да изпълнявате задачите си, ако се чувствате жизнени и здравословни.

Прекарвайте известно време в писане на неща, които бихте искали да направите или споделите. Задайте своя план на действие. Подредете задачите си приоритетно. В борбата с безсънието, можете да получите съдействие от мобилното приложение АНИМА, което можете да свалите в телефона си, то ще ви помогне да успокоите тялото си и да се наспите качествено.

Leave a Reply